דרך בית השנטי

דרך בית השנטי הינה שיטת טיפול שפותחה לאורך השנים ע"י מריומה קליין, מייסדת ומנכ"לית בית השנטי.

שיטה זו שהוכחה כמוצלחת (ראו תוצאות והשפעה) הינה תוצר של ארבעה עשורים של ניסיון טיפול מהשטח בבני נוער בסיכון ובסכנת חיים, שהגיעו לבתי השנטי לצורך קבלת סיוע. היא צמחה מתוך הבנה אינטואיטיבית של חוויותיהם וחייהם, כמו גם מתוך ניסיון חייה שלה. מריומה קליין רואה בילדי בית השנטי את מרפאיה הגדולים ומקור השראתה לפיתוח השיטה.

בוגרי בית השנטי

בבסיס השיטה עומדת זכות הבחירה של בני הנוער להציל את חייהם. משבחרו בחיים, היא מסייעת להם למצוא הכוחות להתגבר על העבר ומחזקת אותם באמונתם ובכוחם לצעוד קדימה.
לבני הנוער המגיעים לבתי השנטי לאחר שננטשו ע"י הוריהם, חוו אלימות קשה ונפגעו מינית, אפשרות הבחירה המוצעת להם היא דבר שטרם נתקלו בו.
"… אותה בחירה ראשונית הופכת ליום יומית ובכך מתחילה את בניית הכוח הפנימי שלהם.
עם הבחירה באה האחריות ולאחריה העצמאות. במהלך הזמן הם מבינים לעומק את משמעות הבחירה ולומדים שכל הדברים שקורים בחייהם תלויים גם בהם וברצונם. לא העולם הוא זה שמפעיל אותם אלא הם מפעילים את העולם".

(מתוך ספר ההדרכה שכתבה מריומה קליין למטפלים)

שיטה טיפולית זו הופכת את הנער/ה לאקטיבי בתהליך הריפוי שלו ומתבססת על בחירה וכבוד עצמי, על אופטימיות ואמונה, חמלה וסבלנות, על אהבה עצמית, קבלת האחר ומסירות.

שיטה זו הינה דרך חיים המעניקה לבני הנוער את הכלים להיות המרפאים של עצמם בהווה ובעתיד.

"המיקוד מסייע לנו להגדיר ולצקת משמעות לחיים, הוא מחדד את הריכוז והמחשבה, מוסיף לבריאות הנפשית וגם הפיזית. זה קוד הפעלה בסיסי של האדם וזה גם המצפן.
מהות החיים היא התנועה. חיות לא יכולה להיות סטטית, מקובעת כמוות. העולם מסתובב ונע במעגלים סביב השמש, הנהרות זורמים, העלים נושרים מהעצים וצומחים מחדש, בני האדם נפגשים ונפרדים, הולכים ושבים, וגם מה שנראה לפעמים כחוזר על עצמו, הוא למעשה שונה בכל פעם, גם אם דומה.
במקום להיתקע ולהתאבן על מקומנו, אנחנו בוחרים בתנועה, בזרימה הלאה, הרחק מהבורות העמוקים מהם יצאו בגבורה כה גדולה"

(מתוך הספר "דרך בית השנטי" שכתבה מריומה)

שיטת הטיפול של בית השנטי משלבת בין הפרטי לקבוצתי, תוך שהיא מעניקה לילד את האפשרות לחלוק את קשייו, רגשותיו ומחשבותיו עם המטפל, במרחב מכיל ונוח וכך להעניק לו כלים ספציפיים להתמודדות עם האתגרים הניצבים בפניו. זאת ועוד שאלות ממוקדות מחייבות אותו להיות שותף בתהליך הטיפולי שלו.
במקביל, מתוך הבנה כי לשיתוף יש כוח, נערכות סדנאות קבוצתיות ע"י מריומה, שם יכולים בני הנוער לחלוק את קשייהם גם עם קבוצת השווים להם, להיפתח ולהרגיש שאינם עומדים לביקורת. תוך כדי כך הם מקבל גם כלים והשתקפויות לעולמות תוכן פנימיים הקיימים בהם (באמצעות חבריהם).

עיקריה של שיטה טיפולית מובנית זו, בה הם לומדים איך להקשיב באופן עמוק ולא שיפוטי לעצמם ולמצוא את הדרכים ואת הכוחות שיעצימו אותם, מפורסמים בספר שנכתב ע"י מריומה ויצא לאור בשנת 2015 בליווי ספר הדרכה למטפלים.

בין הפרקים השונים שבספר ההדרכה למטפלים אודות השיטה:

פרק על הבחירה ועל האופן שבו ניתן לפתח ולהעצים את כוח הבחירה בקרב בני נוער שבחרו לקבל עזרה, לשנות את חייהם ולהיות המנהיגים של עצמם תוך שהם בוחרים להפסיק להיות קורבנות ולהשתחרר מכבלי העבר.

פרק על פחדים והדרך שבה ניתן להפוך אותם לאתגרים, להתגבר עליהם ולהתמלא בכוחות.

פרק על הערפל –אותו מצב שבו בני נוער בסיכון ובסכנת חיים שרויים, הנובע מרגשות לא ברורים כלפיהם והאופן שבו ניתן לפתח בהם ראיה פנימית בהירה המחוברת לאני האותנטי שלהם כך שהם יוכלו להיות השליטים של חייהם.

הפרק על כוחה של מילה להרוס ולבנות, להרחיק ולקרב, להכאיב ולנחם והיכולת שלה לשנות חיים.

ועוד פרקים רבים נוספים שיש בהם כדי להעניק כלים, כך שבני נוער בסיכון ובסכנת חיים בפרט וכל אחד מאתנו בכלל, יוכל לנהוג (תרתי משמע) את חייו באהבה, שמחה, אמונה וביטחון בבחירותיו.

"אנו טומנים בילדים זרעים של אמת, של בחירה, של זקיפות קומה וממתינים לצמיחתם. לכל אחד קצב התקדמות משלוף ולפעמים טיפול יתר והשקיה מוגזמת, פוגעים יותר משהם מועילים. נדמה שאנחנו עוסקים בחקלאות של הנשמה – חורשים ושותלים ומחכים לייבול כמו איכר סבלני"

 ("דרך בית השנטי" מריומה קליין)